Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Gunter Schabowski - Euroopan yhdistäjä

Sanat muuttavat maailmaa. Eilen kuoli mies, jonka muutamalla sanalla on ollut suuri merkitys Euroopan ja koko maailman lähihistoriaan. Itä-Berliinissä 9. päivä marraskuuta 1989 lehdistön eteen käveli Itä-Saksaa hallitsevan kommunistipuolueen SED politbyroonjäsen Gunter Schabowski. Politbyroo oli päättänyt kokouksessaan hetkeä aikaisemmin höllentää tiukkoja matkustusrajoituksia, hillitäkseen levottomuuksia ja alati kiihtyvää maastapakoa, jotka olivat vaivanneet jo muutaman vuoden ajan Itä-Saksaa.

 

Schabowski totesi lausunnossaan viisumeita myönnettävän kaikille halukkaille ja kansalaiset voisivat näin vapaasti matkustaa länteen. Erään toimittajan päätöksen aikataulua tarkentavaan kysymykseen epätietoinen Schabowski erehtyi vastaamaan "tietojeni mukaan tästä lähtien." Virheellisestä ja harkitsemattomasta lauseesta aiheutui ketjureaktio, jota kommunistinen diktatuuri ei enää pystynyt pysäyttämään. Kansalaiset ryntäsivät rajanylityspaikoille ja alkoivat spontaanista kaatamaan Berliinin muuria. Eurooppaa ja Berliiniä jakanut ideologinen muuri kaatui rauhanomaisesti vapaiden kansalaisten hylätessä olemassa olevan järjestelmän.

 

Schabowskin kommentista alkoi myös Itä-Saksan lähtölaskenta. Eräs puolueen ideologi totesikin Puolan olevan Puola ilman kommunismiakin, mutta ilman kommunismia ei DDR:llä ole olemassaolonoikeutusta. Vain vajaa vuosi tapahtumien jälkeen Saksat jälleenyhdistyivät liittokansleri Helmut Kohlin johdolla, George Bushin sekä Mihail Gorbatsovin tukiessa ja Ranskan sekä Britannian vastustaessa peläten menneisyyden haamujen nousevan esiin Saksan jälleenyhdistymisen myötä.

 

Länsivaltojen pelko oli kuitenkin aiheeton. Yhdistyneestä Saksasta ei tullut uhkaa Euroopan vakaudelle vaan yhdentymisen moottori. Euroopan integraatio ottikin suuria harppauksia entisten itäblokin maiden ankkuroituessa eurooppalaisten demokratioiden arvoyhteisöön.

 

Yhdentyminen ja unelma rajoista vapaasta Euroopasta on kuitenkin saanut vastaansa suuremman kriisin kuin koskaan aikaisemmin 1990-luvun alkupuolen jälkeen. Vapautta haluavat ja sotaa pakenevat ihmiset ylittävät laittomasti Euroopan unionin ulkorajoja ja ovat asettaneet koetukselle niin Schengenin sopimuksen kuin yhden unionin peruspilarin vapaasta liikkuvuudesta. Uusia ideologisia ja konkreettisia muureja on noussut niin jäsenmaiden välisille, kuin myös ulkorajoille.

 

Vuoden 1989 tapahtumista voi etsiä vastausta siihen, miten nykyinen kriisi tulee kohdata. Euroopan "hulluna vuonna 1989" vapaus, avoimuus ja ennakkoluulottomuus olivat ratkaisevassa asemassa kahtiajaon päättyessä. Näistä voidaan edelleen ammentaa ratkaisua siihen miten pakolaiset otetaan vastaan Eurooppaan, miten vastuut heistä jaetaan jäsenmaiden kesken tasapuolisesti ja miten heidät integroidaan osaksi eurooppalaisia yhteiskuntia. Nämä ratkaisut ovat poliittisesti ja taloudellisesti kalliita, mutta sitä ne olivat 25 vuotta sittenkin. Tästäkin huolimatta tuon ajan poliitikot näkivät yhtenäisen ja rajattoman Euroopan olevan sen hinnan arvoinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Arveletko, että Schabowskilla olisi ollut vaihtoehtoja, kun huomioit koko kontekstin? Kun on seurannut koko muurin historiaa sen rakentamisesta sen kaatumiseen, niin "välttämättömydestä taisi tässä tapauksessa tulla hyve".

http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80558-sesam...

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Välttämättä tilanne ei olisi eskaloitunut muutamassa tunnissa noin pahasti ja johtanut Berliinin muurin murtumiseen vielä 24 tunnin sisällä, jos Schabowski ei olisi antanut virheellistä lausuntoa matkustusrajoitusten poistamisesta välittömästi. Sehän ei edes ollut politbyroon päätös.

Muutoinkin tilanne yllätti kaikki poliittiset vaikuttajat. George H. W. Bushin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Brent Scowcroft on jälkeenpäin todennut miten kukaan heistä ei uskonut vuonna 1989, että Berliinin muuri murtuisi edes seuraavan 10 vuoden aikana tai, että Neuvostoliitto hajoaisi.

Siitä olen samaa mieltä, että Schabowskin lausunto vauhditti vääjäämätöntä kehitystä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

On kyllä oikeasti aika kyseenalaista, olisiko itäblokki hajonnut ellei Gorbatsov olisi sallinut sitä. Esimerkiksi itäblokin maissa armeija ei ehkä olisi suostunut murskaamaan laajoja protesteja, mutta venäläiset joukot olisivat hyvinkin saattaneet olla valmiita siihen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sshabowskin osuus muurin murtumiseen oli täysin sattumanvarainen, hänestä itsestään riippumaton tapahtuma. Kysymyksessä oli DDR:n valtakoneiston sisäisen tiedotuksen sekaannuksesta muutenkin sekasortoisessa valtion tilanteessa.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Mutta tuskin DDR:n kansalaiset olisivat tulvineet tuolloin muurille jos noin suorasukaista, joskin virheellistä, tiedonantoa ei olisi tehty.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Varmasti tuo ketjureaktio vaikutti asiaan. Yleisesti ottaen itäblokin kommunistijohtajille myös kuuluu osaltaan kiitos itäblokin hajoamisesta, koska he olisivat aivan hyvin voineet valita täysin päinvastaisen lähestymistavan ongelmiin. Eihän sekään olisi välttämättä kommunismia pelastanut, mutta voimapolitiikka Moskovan tukemana olisi hyvinkin voinut murskata vastarinnan, tai ainakin se olisi pitkittänyt tapahtumakulkua ja johtanut suureen inhimilliseen tragediaan.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mielenkiintoinen pala historiaa tämäkin. Paha sanoa, miten suuri mikäkin tekijä lopulta oli, mutta usein historia unohtaa monia merkittäviä henkilöitä.

Toimituksen poiminnat