Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

"Saat mitä tilaat - paitsi jos äänestät Perussuomalaisia."

Iltasanomat uutisoi tänään Perussuomalaisten poistavan ytimekkään sloganina "saat mitä tilaat", josta tullut vitsinaihe alati hallituksessa takkiaan kääntävälle puolueelle. Ratkaisu on varsin ymmärrettävä, vaikkakin puoluesihteeri Slunga-Poutsalo kiistää ratkaisun johtuvan Perussuomalaisten hallituspolitiikan ja vaalilupausten ristiriidasta.

 

Timo Soini ja Perussuomalaiset eivät ole olleet hallituksessa kuin vasta 117 päivää. Tässä ajassa Suomeen on tullut enemmän pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kuin koskaan aikaisemmin, koulutuksesta leikataan satoja miljoonia euroa, Kreikalla on myönnetty jälleen uusi tukipaketti ja palkansaajia, erityisesti naisvaltaisia pienipalkkaisia aloja, kurmuutetaan oikein kunnolla.

 

Edellä mainittujen ja monien muiden poliittisten päätösten seurauksena slogan "saat mitä tilaat" on vähintäänkin ristiriitainen, ellei sitten Perussuomalaisten äänestäjät juuri tätä halunneet?

 

Se, että Perussuomalaiset ainakin puheidensa perusteella kuvittelivat voivansa 17,7 prosentin kannatuksellaan sanella hallitusohjelman, osoittaa suurta ymmärtämättömyyttä Suomen poliittisesta järjestelmästä. Nykyoloissa enemmistöhallitus kun vaatii vähintään kolmea puoluetta hallitukseen. Hallitusneuvotteluissa jokainen puolue joutuu pohtimaan ja valitsemaan mistä luopuu päästäkseen hallituksen ja saavuttaakseen tätä kautta jotain muuta. Näin on jokainen puolue joutunut toimimaan ja tulee toimimaan ellei vaalijärjestelmää uudisteta radikaalisti.

 

Moni Perussuomalaisten äänestäjistä kokee itsensä petetyksi, syystäkin. Heille on kuitenkin hyvä heittää pohdittavaksi seuraava kysymys: jos kaikki puolueet ovat hallituksessa joustaneet lupauksistaan, niin millä ihmeen logiikalla Perussuomalaiset eivät tekisi samoin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kysymys on myös tyylinvaihdosta. Roisi mutta jotenkin kommunikatiivinen kieli vaihtuu liturgiseksi.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Ympäripyöreyksillä ja populismilla ei pitkälle pötkitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Paitsi että ne kansaedustajat jotka populismilla ovat nousseet valtaan pötkivät pitkälle omassa karriäärissään ja elintasossaan.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #4

Onneksi voidaan lohduttautua sillä, että heidän elintasonsaparannus kestää vain yhden kauden. Eihän heitä valita enää uudestaan. Kai?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Toivottavasti ei, mutta valitettavasti populistit tuntuvat usein jostain syystä kestävän ainakin jonkun aikaa, vaikka totuuden heistä pitäisi olla jo ilmiselvä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #4

Siltä kyllä välillä näyttää.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Puoluepolitiikka on tässä reaalimaailmassa täysin turhaa ja liian kallista sirkusta johon ainakaan suomella ei olisi enää yhtään varaa. Tappeluun ja solkkaamiseen käytetty energia nostaisi meidät maailman ykköseksi tuota pikaa. Jospa olisi PÄÄTTÄJÄT ja VIISAAT. Mistäs semmosia, reaalimaailmassa. Sirkus on se juttu, ei tulevaisuus niinkään ;D

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Tietysti jos kansalaiset miettisivät hieman tarkemmin miten äänestäisivät niin puolueiden valtasuhteet olisivat aivan toisenlaiset eikä politiikka olisi tällaista "sirkusta."

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mitä sitten ajattelit puoluepolitiikan tilalle?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ompas hirmuinen huoli demarilla persuista. Ei ihme että kannatus tippuu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Todellakin demareilla on suuri huoli persuista. Tuo kävi ilmi oikein selvästi eduskunnan demareiden puheenvuoroistakin tänään. Uskomatonta räksytystä monen edustajan suulla persuja kohtaan.

Kirjoittaja kuitenkin aivan oikein toteaa tässä kirjoituksessaan persujen olleen hallituksessa vasta 117 päivää. Sitten taas kaikki onkin kirjoituksen mukaan persujen syytä mitä päätöksiä hallitus mahdollisesti tulee tekemään, kuten koulutus ja mahdollinen 5 prosentin "tulosloikka". Tosin kirjoituksen mukaan maahanmuuttajien määräkin on kirjoituksessa persujen syytä. Ettei vain olisi osittain demareiden aiempien päätösten syytä? Liian lepsut tukimäärät yhtenä houkuttimena.

Ja sitten kirjoituksessa esille nostettu Kreikan kolmas tukipakettikin on tottamaar persujen syytä, vaikka demariministeri Urpilainen oli pääpukarina upottamassa ERV:hen 1,42 mrd + n. 11 mrd vaadittaessa maksettavaa pääomaa. Tuo 1,42 mrd otettiin sumeilematta velkaa, jolla määrällä olisi saatu kotimaassa paljon hyvää aikaan mm. korjausinvestoinnit kulkuväyliin. Nyt tuo raha on mennyt kankkulan kaivoon ilman minkään valtakunnan hyötyä talouteen.

Syyttelytaidon osaavat demarit vallan hyvin. Se on todellakin nähty monta kertaa jo hallituskausilla.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Nokkelasti Sirpa heitit syyn muiden niskoille. Sitähän teki tänään ulkoministeri Soinikin. Ensin syyttää ruotsalaisia ihmissalakuljetuksen ja terrorismin tukemisesta, kun asiasta syntyy äläkkä niin hän syyttää mediaa.

Eikö Perussuomalaisilla ainoana selkärankaisena puolueena pitäisi olla kanttia muuttaa politiikkaa? Jos Kreikkaa on tuettu liikaa ja rahat jo menneet niin miksi te heitätte sinne lisää?

Jos maahan on otettu liikaa maahanmuuttajia, niin miksi te jatkatte samaa politiikkaa?

Ainakin Perussuomalaisten vaaliohjelman perusteella sillä on valta, voima ja kunnia tässä yhteiskunnassa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Niin siinä käy että saattaa sanomista tulla jos valehtelee.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

No herättää tämä hieman hilpeyttä miten yksi puolue on 20 vuoden ajan julistanut moraalista ylemmyyttä kaikkia muita puolueita kohtaan ja paljastuukin nyt aivan samanlaiseksi puolueeksi kuin muutkin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Sittenhän SDP:llä olisi hyvä sauma tehdä muutos ja alkaa ajaa järkevää politiikkaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #22

Sitähän tässä koko aika tehdään.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei muuten tipu vaan on nousussa.

Käyttäjän JukkaLehtonen kuva
Jukka Lehtonen

Huolestuttavaa, miten sosialidemokraattien riveistä julkaistaan nykyään vain muita ja nimenomaan Perussuomalaisia kritisoivia kirjoituksia.

SDP:n ja yleensäkin vasemmiston kannatus on tipahtanut paljon viime vuosien aikana ja jos tämän haluaa korjata, tuskin jatkuva perussuomalaisten piikittely tuo puolueelle montaa ylimääräistä ääntä ensi vaaleissa?

Noinkin perinteisen puolueen jäsenenä kannattaisi alkaa jo katsomaan peiliin ja käyttää aika miettien mitä ideoita SDP:llä on tarjottavana suomalaiselle yhteiskunnalle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Demareilla ei ole kerta kaikkiaan mitään tarjottavaa kansalaisille ja yhteiskunnalle muuta kuin velan lisäystä. Niin ja persujen haukkumista.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Voisivatko perussuomalaiset sitten kertoa takaisin haukkumisen sijaan, miksi vaaliohjelmat heitettiin roskiin kun päästiin hallitukseen? Piti panna Kreikka-piikki kiinni, sulkea rajat ja poistaa autovero.

Demarit tarjoavat kansalle julkisia investointeja, joilla saataisiin ehkä syömävelka korjattua.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #15

Minä tiedän, minä tiedän! Yksinkertainen vastaus: ministeri-Audi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

Eetu, kertoisitko miten nuo tarpeelliset julkiset investoinnit rahoitettaisiin ja mille aloille ne tulisi suunnata .

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #23

No helpoimpana tulisi varmaan mieleen liikenneinfran korjausvelan poisto. Lisäksi rakentaisin lisää ydinvoimaa että saadaan korvattua kivihiiltä ja öljyä energiapaletista. Pk-yritysten tuotekehityksen tukemiseen ja perustutkimukseen mättäisin myös lisää rahaa.

Homman voisi rahoittaa 50/50 periaatteella ottamalla puolet nollakorkoista lainaa ja puolet leikkaamalla vanhan teollisuuden, maatalouden ja suuryritysten tukiaisia.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #24

Näiden lisäksi vielä laaja muutos yritystukiin, joita verottajan mukaan jaetaan 1,3 miljardia euroa vuosittain. Kun nuokin saataisiin kohdennettua oikein niin taloutta saataisiin huomattavasti parannettua. Byrokratian vähentäminen työllistämisessä, erityisesti pk-yritysten kohdalla, tähän kylkeen sosiaaliturvamalli joka kannustaa työn vastaanottamiseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #24

Eetu,maatalouden tukia leikattaessa olisi myös päätettävä, että maassa voi olla senverran asukkaita kuin se pystyy omalla elintarviketuotannollaan ruokkimaan. Eetukin joutuisi vähentämään monenmuun tapaan syömisenmäärää.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #23

Korottomalla lainalla ne on helppo rahoittaa, kun maksavat nimittäin itsensä takaisin. Lopputulos on se, että jäädään reippaasti voitolle.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Blogissani ja mielipidekirjoituksista löytyy paljon muutakin kuin Perussuomalaisia. Jopa ihan niitä avauksia ja esityksiä muun muassa talouden saattamiseksi kuntoon.

SDP poliittisen linjan ja tulevaisuusvision uudistaminen on lähtenyt käyntiin vuosi sitten puoluekokouksessa mutta suuri laiva ei käänny nopeasti. Vaihtoehtoja on kyllä esitetty niin koulutusleikkauksien kompensoimiseksi ja työmarkkinaratkaisuksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Miten siinä aina käy niin, että tuo "haukutte vaan muita koko aika" tulee aina joka kerta myös minun blogiini argumenttina vaikka kirjoittaisin jostain ihan muusta aiheesta?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoitat varmaan suurella laivallasi SDP-puoluetta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kommentoijalle nro 8 joka on niin huolissaan : Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän JukkaLehtonen kuva
Jukka Lehtonen

Luithan varmasti koko kirjoituksen?

Epäselväksi nimittäin jäi viittaatko tällä PS:n sloganiin ja näihin oppositiota vaivaaviin "takinkääntöihin", vai että perussuomalaiset ovat kannatuksellaan suoraan aiheuttaneet tämän sosialidemokraattien niin turhautuneen retoriikan?

Kenties tarkoitit oman RKP:si linjaan missä ei tilata yhtikäs mitään vaan seurataan muiden mukana vain suojellakseen oman, vaikkakin vieraan kulttuurin perintöä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Sinähän olet ihan sekaisin. PS aloitti jo pian vuosikymmen sitten tekemällä retoriikassaan sosialidemokratiasta maailman alhaisimman matelijan. Ja sitä linjaa on jatkunut. PS on siis tilannut nuivan suhtautumisen itseensä.
Siltojen poltto on ps-erityisosaamista kuten älytön etnonationalismikin.

Käyttäjän JukkaLehtonen kuva
Jukka Lehtonen Vastaus kommenttiin #37

Perustelisitko vielä väitteesi siitä, miten puolue on tehnyt SDP:stä tuon "maailman alhaisimman matelijan". Ymmärrän toki tuon oppositiossa olevien nuivan suhtautumisen Perussuomalaisiin, onhan puolue tehnyt turhan paljon provosoivia virheitä nopean nousunsa aikana.

Alkuperäisessä vastauksessani kysyinkin siis sosialidemokraateilta, onko tämä jatkuva piikittely heidän mielestään hyödyllistä?

RKP:n kannattajana en ottaisi etnonationalismia esille alkuunkaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Etnonationalistina sinä määrittelet vähemmistöt vieraiksi mitä rkp ei tee.
Loppu on ihme sössötystä, persut ovat olleet lähes breiviikkiläisiä jos ei teoissa niin retoriikassa demarivihassaan ja vieläkin ovat. Matelija on halla-ahon termi jota sinä vieläkin käytät ja samalla kyseenalaistat parin sosdembloggarin krittiikkiä ps'ää kohtaan.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mitä jos välillä lukisit meidän kirjoituksia? Väitteesi on nimittäin puhdasta palturia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Juttahan tunnetusti loi suomeen satatuhatta työpaikkaa jne...

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Ei luonut ei. Mutta Perussuomalaisten edeltäjä SMP lupasi poistaa maasta työttömyyden kuudessa kuukaudessa kun pääsivät hallitukseen vuoden 1983 vaaleissa. Ei ihan onnistunut ja 12 vuoden päästä puolue oli jo konkurssissa "unohdetun kansan" kyllästyttyä seteliselkärankaisiin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Persut sen sijaan välttävät konkurssin Soinin ainoan lainsäädännöllisen saavutuksen ansiosta. Puoluetuki pysyy ennallaan, vaikka yli puolet ryhmästä lähtisi. Sen verran persut saivat läpi hallitusneuvotteluissa, kertoo prioriteeteista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minulla on positiivinen viikko meneillään ja siksi haluan muistuttaa siitä tosiasiasta, että takuueläke nousee 23 eurolla kuukaudessa, yle-vero poistuu kaikkein pienituloisimmilta ja ay-liikekin tulee ehken aiotusti tultavaksi pantavaksi polvilleen nykyisen hallituksen toimesta.

Keijo Räävi

Soini on kaikkein huippuna pettänyt oppi-isänsä Veikko Vennamon poliittisen perinnön.

Voiko pahempaa petosta enää ollakaan?

Toimituksen poiminnat